Shippping Standar Gratis kanggo kabeh pesenan sing luwih saka $ 20 ing AS Ndhaptar akun kanggo entuk diskon lan pengiriman gratis!

Tradhisi: Kepiye Santo Fransiskus nggawe adegan kelairan, kanthi kedadeyan ajaib ing taun 1223

Printer loropaken

Tradhisi: Kepiye Santo Fransiskus nggawe adegan kelairan, kanthi kedadeyan ajaib ing taun 1223

Ing mangsa Natal, umume ndeleng tampilan adegan Lair: pasungan cilik karo bayi Yesus lan kulawargane, pangon, telu wong wicaksana sing dipercaya ngunjungi Gusti Yesus sawise lair lan sawetara kewan barnyard.

Ana sing takon, apa asale saka tradhisi iki?

Katrangan ing Alkitab

Deskripsi Alkitab sing wiwitan, Injil Matius lan Injil Lukas, sing ditulis ing antarane taun 80 lan 100 Masehi, menehi rincian babagan kelairane Yesus, kalebu dheweke lair ing Bètléhèm nalika jaman Raja Hérodès.

Injil Lukas ngandika manawa para pangon menyang Betlehem, dheweke "nemokake Maria lan Yusuf, lan bayi, sing lagi turu ing pakan." Matthew nyritakake babagan telung wong wicaksana, utawa Majusi, sing "sumungkem" nyembah lan nawakake hadiah emas, kemenyan lan mur.

Nanging minangka Pendhaftaran riset babagan hubungan antarane Prajanjian Anyar lan pangembangan tradhisi Kristen sing populer nuduhake, gambaran Alkitab sing wiwitan ora nyebutake anane kewan apa wae. Kewan pisanan diwiwiti ing teks agama udakara abad kaping pitu.

A seri awal Kristen crita sing nyritakake pengabdian agama sing populer, kalebu sing dikenal minangka Injil Bayi saka Matius, nyoba ngisi kesenjangan ing antarane jaman Kristus lan wiwitan pelayanan publik. Teks iki yaiku pisanan kanggo sebutno anane kewan nalika lair Yesus. Iki nggambarake kepiye "Maria sing paling mberkahi metu saka guwa lan mlebu ing kandhang, nyelehake bocah kasebut ing kios, lan sapi lan kuldi sing muja marang Panjenengane."

Katrangan iki, sabanjure dikutip ing sawetara teks Kristen abad pertengahan, nggawe Crita Natal populer saiki.

Wiwitane adegan Lahir

Nanging Adegan kelairan saiki digawe maneh ing alun-alun kutha lan greja ing saindenging jagad iki wiwitane disusun dening Santo Fransiskus Assisi.

Akeh sing dingerteni para sarjana babagan Francis asale saka "Urip Santo Fransiskus, ”Ditulis ahli teologi lan filsuf abad ke-13, St. Bonaventure.

Francis ana lair dadi kulawarga sudagar ing kutha Umisi Assisi, ing Italia modern, udakara taun 1181. Nanging Francis nolak kekayaan kulawargane wiwit wiwitan lan mbuwang sandhangane ing alun-alun umum.

Ing taun 1209, dheweke didegake urutan mendicant saka Franciscans, klompok agama sing nyedhiyakake karya amal. Saiki, Fransiskan dadi menteri kanthi nyayakake kabutuhane material lan spiritual tumrap wong miskin lan masarakat sing dipinggirake sosial.

 

Miturut Bonaventure, Francis ing taun 1223 njaluk ijin saka Paus Kehormatan III kanggo nindakake prekara "kanggo nyengkuyung pengabdian" kanggo kelairan Kristus. Minangka bagean saka persiyapane, Francis "nyiyapake pakan, lan arep menehi hay, bebarengan karo sapi lan kuldi," ing kutha cilik Greccio, Italia.

Siji saksi, ing antarane wong akeh sing nglumpuk ing acara iki, nglaporake manawa Francis kalebu boneka sing diukir sing nangis bungah amarga "kaya tangi saka turu nalika Rama Francis sing kepenak ngrangkul dheweke ing tangan loro."

Ajaib boneka sing nangis iki ndadekake kabeh wong sing ana ing kana, tulis Bonaventure. Nanging Francis uga nggawe mukjizat liyane: HAY sing dilebokake bocah ing kewan sing lara lan nglindhungi wong saka penyakit.

Perumpamaan kelairan ing seni

 

 

The Crita kelairan terus berkembang ing budaya kebaktian Kristen sawise patine Francis. Ing taun 1291, Paus Nicholas IV, paus Fransiskan pertama, mrentah supaya adegan Kelahiran permanen didegake ing Santa Maria Maggiore, gereja sing paling gedhe sing didedikake kanggo Virgin Mary ing Roma.

Citra kelairan nguwasani seni Renaisans.

Pemandangan Kelahiran sing urip kaping pisanan iki - sing misuwur digambarake dening pelukis Renaisans Italia Giotto di Bondone ing Kapel Arena Padua, Italia - miwiti tradhisi anyar pementasan kelairan Kristus.

Ing tondo, lukisan bunder saka Adoration of the Magi dening pelukis abad ka-15, Fra Angelico lan Filippo Lhio, ora mung ana wedhus, kuldi, sapi lan sapi, malah ana merak warna-warni sing katon ing ndhuwur ndhuwur saka palungan kanggo ndeleng sekilas Gusti Yesus.

Giliran politik adegan kelairan

Sawise lair Yesus, Raja Herodes rumangsa kekuwatan dheweke diancam Yesus, mrentah supaya dipateni kabeh bocah lanang ing umur rong taun. Gusti Yesus, Maria lan Yusuf kepeksa ngungsi menyang Mesir.

Ing pangakon manawa Yesus, Maria lan Yusuf minangka pengungsi, ing taun-taun pungkasan, sawetara greja wis nggunakake adegan kelairan minangka wujud aktivisme politik kanggo menehi komentar babagan keadilan imigran. Khusus, "nativitas protes" kasebut ngritik prentah eksekutif Presiden Donald Trump 2018 babagan pamisahan kulawarga ing tapel wates AS-Meksiko.

Contone, ing taun 2018, greja ing Dedham, Massachusetts, nempatno baby Yesus, makili anak imigran, ing kandhang. Taun iki, ing Greja Metodologi United Claremont ing California, Maryam, Joseph lan bayi Yesus kabeh wis diselehake ing kandhang kawat barbed kanthi kapisah ing ruangan Kelahiran.

Tampilan iki, sing narik kawigatosan para pendhudhuk lan para pencari suaka, nggawe tradhisi Kristen ing abad kaping 21.

 

Tradhisi: Kepiye Santo Fransiskus nggawe adegan kelairan, kanthi kedadeyan ajaib ing taun 1223

Tradhisi: Kepiye Santo Fransiskus nggawe adegan kelairan, kanthi kedadeyan ajaib ing taun 1223

dikirim dening Pasar Natal Schmidt on

Ing mangsa Natal, umume ndeleng tampilan adegan Lair: pasungan cilik karo bayi Yesus lan kulawargane, pangon, telu wong wicaksana sing dipercaya ngunjungi Gusti Yesus sawise lair lan sawetara kewan barnyard.

Ana sing takon, apa asale saka tradhisi iki?

Katrangan ing Alkitab

Deskripsi Alkitab sing wiwitan, Injil Matius lan Injil Lukas, sing ditulis ing antarane taun 80 lan 100 Masehi, menehi rincian babagan kelairane Yesus, kalebu dheweke lair ing Bètléhèm nalika jaman Raja Hérodès.

Injil Lukas ngandika manawa para pangon menyang Betlehem, dheweke "nemokake Maria lan Yusuf, lan bayi, sing lagi turu ing pakan." Matthew nyritakake babagan telung wong wicaksana, utawa Majusi, sing "sumungkem" nyembah lan nawakake hadiah emas, kemenyan lan mur.

Nanging minangka Pendhaftaran riset babagan hubungan antarane Prajanjian Anyar lan pangembangan tradhisi Kristen sing populer nuduhake, gambaran Alkitab sing wiwitan ora nyebutake anane kewan apa wae. Kewan pisanan diwiwiti ing teks agama udakara abad kaping pitu.

A seri awal Kristen crita sing nyritakake pengabdian agama sing populer, kalebu sing dikenal minangka Injil Bayi saka Matius, nyoba ngisi kesenjangan ing antarane jaman Kristus lan wiwitan pelayanan publik. Teks iki yaiku pisanan kanggo sebutno anane kewan nalika lair Yesus. Iki nggambarake kepiye "Maria sing paling mberkahi metu saka guwa lan mlebu ing kandhang, nyelehake bocah kasebut ing kios, lan sapi lan kuldi sing muja marang Panjenengane."

Katrangan iki, sabanjure dikutip ing sawetara teks Kristen abad pertengahan, nggawe Crita Natal populer saiki.

Wiwitane adegan Lahir

Nanging Adegan kelairan saiki digawe maneh ing alun-alun kutha lan greja ing saindenging jagad iki wiwitane disusun dening Santo Fransiskus Assisi.

Akeh sing dingerteni para sarjana babagan Francis asale saka "Urip Santo Fransiskus, ”Ditulis ahli teologi lan filsuf abad ke-13, St. Bonaventure.

Francis ana lair dadi kulawarga sudagar ing kutha Umisi Assisi, ing Italia modern, udakara taun 1181. Nanging Francis nolak kekayaan kulawargane wiwit wiwitan lan mbuwang sandhangane ing alun-alun umum.

Ing taun 1209, dheweke didegake urutan mendicant saka Franciscans, klompok agama sing nyedhiyakake karya amal. Saiki, Fransiskan dadi menteri kanthi nyayakake kabutuhane material lan spiritual tumrap wong miskin lan masarakat sing dipinggirake sosial.

 

Miturut Bonaventure, Francis ing taun 1223 njaluk ijin saka Paus Kehormatan III kanggo nindakake prekara "kanggo nyengkuyung pengabdian" kanggo kelairan Kristus. Minangka bagean saka persiyapane, Francis "nyiyapake pakan, lan arep menehi hay, bebarengan karo sapi lan kuldi," ing kutha cilik Greccio, Italia.

Siji saksi, ing antarane wong akeh sing nglumpuk ing acara iki, nglaporake manawa Francis kalebu boneka sing diukir sing nangis bungah amarga "kaya tangi saka turu nalika Rama Francis sing kepenak ngrangkul dheweke ing tangan loro."

Ajaib boneka sing nangis iki ndadekake kabeh wong sing ana ing kana, tulis Bonaventure. Nanging Francis uga nggawe mukjizat liyane: HAY sing dilebokake bocah ing kewan sing lara lan nglindhungi wong saka penyakit.

Perumpamaan kelairan ing seni

 

 

The Crita kelairan terus berkembang ing budaya kebaktian Kristen sawise patine Francis. Ing taun 1291, Paus Nicholas IV, paus Fransiskan pertama, mrentah supaya adegan Kelahiran permanen didegake ing Santa Maria Maggiore, gereja sing paling gedhe sing didedikake kanggo Virgin Mary ing Roma.

Citra kelairan nguwasani seni Renaisans.

Pemandangan Kelahiran sing urip kaping pisanan iki - sing misuwur digambarake dening pelukis Renaisans Italia Giotto di Bondone ing Kapel Arena Padua, Italia - miwiti tradhisi anyar pementasan kelairan Kristus.

Ing tondo, lukisan bunder saka Adoration of the Magi dening pelukis abad ka-15, Fra Angelico lan Filippo Lhio, ora mung ana wedhus, kuldi, sapi lan sapi, malah ana merak warna-warni sing katon ing ndhuwur ndhuwur saka palungan kanggo ndeleng sekilas Gusti Yesus.

Giliran politik adegan kelairan

Sawise lair Yesus, Raja Herodes rumangsa kekuwatan dheweke diancam Yesus, mrentah supaya dipateni kabeh bocah lanang ing umur rong taun. Gusti Yesus, Maria lan Yusuf kepeksa ngungsi menyang Mesir.

Ing pangakon manawa Yesus, Maria lan Yusuf minangka pengungsi, ing taun-taun pungkasan, sawetara greja wis nggunakake adegan kelairan minangka wujud aktivisme politik kanggo menehi komentar babagan keadilan imigran. Khusus, "nativitas protes" kasebut ngritik prentah eksekutif Presiden Donald Trump 2018 babagan pamisahan kulawarga ing tapel wates AS-Meksiko.

Contone, ing taun 2018, greja ing Dedham, Massachusetts, nempatno baby Yesus, makili anak imigran, ing kandhang. Taun iki, ing Greja Metodologi United Claremont ing California, Maryam, Joseph lan bayi Yesus kabeh wis diselehake ing kandhang kawat barbed kanthi kapisah ing ruangan Kelahiran.

Tampilan iki, sing narik kawigatosan para pendhudhuk lan para pencari suaka, nggawe tradhisi Kristen ing abad kaping 21.

 


← Posting sing lawas Posting Anyar →


Kanggo Ninggalake Komentar mlebu Ing
×
Sugeng Pendhaftaran Newcomer